Orășelul Siguranței - MINI-LUG

Descrierea proiectului:

Proiectul propus de noi abordează integrat două componente importante: cea educativă, principală, și una secundară care vizează îmbunătățirea aspectului urban și a calității vieții locuitorilor din zona de est a județului Timiș și nu numai. Orășelul Siguranței se dorește a fi mai mult decât un loc de joacă tematic pentru preșcolari și școlari, ci un mijloc de a integra copiii în universul unui spațiu citadin, în care drumurile, clădirile și mai ales momentele de luare a deciziilor se completează reciproc.

Concret, proiectul constă în crearea unui orășel în miniatură pe o suprafață de circa 1500 mp, care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș: poliție, primărie, biserică, școală, spital, etc, realizate din lemn sau alte materiale rezistente la intemperii.

Deplasarea în interiorul orășelului se va putea realiza ca pieton, biciclist sau conducător auto (cu mașinuțe electrice și alte vehicule cu acumulatori), mijloacele de deplasare fiind cele aflate în proprietatea beneficiarilor.

Din punctul nostru de vedere, educația rutieră ar trebui să reprezinte un pilon important în viața oricărei familii, cu atât mai mult cu cât foarte mulți copii străbat zilnic, singuri, drumul spre școală și se află într-un pericol permanent. Pentru aceștia este foarte importantă cunoașterea comportamentului ce trebuie avut în trafic, inclusiv a drepturilor și obligațiilor pentru toate părțile implicate, pietoni, șoferi sau bicicliști.

Suntem conștienți că formarea unui comportament responsabil în trafic nu este o sarcină ușoară, însă atunci când se realizează într-un mod atractiv și adecvat nivelului de înțelegere al copilului ea reprezintă o activitate excelentă de petrecere a timpului liber, cu rezultate foarte bune pe termen lung. Tocmai de aceea, Orășelul Siguranței poate fi văzut și ca un proiect pilot, implementat inițial pe raza UAT Lugoj, ale cărui beneficii vor putea conduce ulterior la preluarea sa și în alte localități timișene.

Scopul proiectului este ca practica siguranței să rămână cu cei care o exersează în orășelul realizat de CJ Timiș nu numai de-a lungul anilor copilăriei, ci a întregii vieți.

Dincolo de acest obiectiv, am ales să adăugăm o componentă civică proiectului, plasând pe spațiul amenajat în afara carosabilului diferite clădiri importante pe care le pot întâlni în orice localitate (primărie, școală, poliție, spital, magazin/piață, fabrică etc.). Menirea acestora poate fi înțeleasă prin desfășurarea unor activități agreabile, organizate în grup (jocuri de rol, proiecții, jocuri de societate, expoziții, prezentări, creații literar-artistice etc.). Spațiile verzi prevăzute în proiect pot adăuga componente de educație ecologică activităților propuse.


Beneficiari: cetățenii judetului Timiș
Buget total: 431,278 lei