Data publicării anunțului: 26-04-2022

„Orășelul siguranței” de la Lugoj prinde contur

S-au realizat progrese importante în cadrul proiectului „Orășelul siguranței MINI - LUG”, care a câștigat o finanțare de peste 430 de mii de lei în ediția 2021 a programului de bugetare participativă desfășurat de Consiliul Județean.

Mai exact, a fost aprobat acordul de asociere între Județul Timiș și Municipiul Lugoj, urmând a fi semnat acordul de asociere între părți. De asemenea, Municipiul Lugoj a finalizat demersurile privind identificarea și intabularea terenului pe care îl pune la dispoziție în vederea realizării obiectivului. Procedura de dezmembrare a terenului a fost finalizată și transmisă către Consiliul Județean în martie 2022. În ceea ce privește CJ Timiș, instituția a elaborat documentația de achiziție pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, licitația urmând a fi demarată în zilele următoare, cel târziu în prima parte a lunii mai.

Proiectul, unul dintre cele trei care au câștigat finanțare în 2021, abordează integrat două componente importante: cea educativă, principală, și una secundară care vizează îmbunătățirea aspectului urban și a calității vieții locuitorilor din zona de est a județului Timiș și nu numai. Orășelul Siguranței se dorește a fi mai mult decât un loc de joacă tematic pentru preșcolari și școlari, se dorește a fi un mijloc de a integra copiii în universul unui spațiu citadin, în care drumurile, clădirile și mai ales momentele de luare a deciziilor se completează reciproc.

Concret, proiectul constă în crearea unui orășel în miniatură pe o suprafață de aproximativ 1500 mp, care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș, poliție, primărie, biserică, școală, spital, realizate din lemn sau alte materiale rezistente la intemperii. Deplasarea în interiorul orășelului se va putea realiza ca pieton, biciclist sau conducător auto (cu mașinuțe electrice și alte vehicule cu acumulatori), mijloacele de deplasare fiind cele aflate în proprietatea beneficiarilor.