Avem buget participativ. Care e rolul lui și la ce rezultate ne așteptăm
Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a fost unul dintre primii susținători ai bugetului participativ pentru Timiș. Pe lângă programul de finanțare al Consiliului Județean care presupune depunerea de proiecte care sunt evaluate de către o comisie specială, Alin Nica crede că timișenii au nevoie de mai multă apropiere de administrația publică și de idei creative. Cu acest gând a introdus bugetul participativ, pentru prima dată, într-o administrație din județul Timiș.
„Bugetul participativ este în primul rând un exercițiu democratic prin care, pe un fond alocat - în cazul nostru, un milion de lei - timișenii depăsesc nivelul la care sunt doar consultați și încep să contribuie direct la distribuirea banilor, fie prin înscrierea unui proiect, prin votarea lui sau prin sprijinul acordat în implementare. Astfel, responsabilizăm cetățenii, le oferim decizia, nu doar posibilitatea de a comenta de pe margine” a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Bugetul participativ este un instrument prin care ne așteptăm să crească transparența în administrație și încrederea cetățenilor în instituții. Ca să poată veni cu inițiative și să înscrie idei fezabile, timișenii sunt încurajați să cunoască modul în care sunt alocate resursele la nivelul întregului județ, să citească regulamentul și să își promoveze inițiativa în rândul comunității lor, pentru a fi votată de cât mai multe persoane.